Barnsäkra huset

När barnrummet står klart märker man snabbt vilka faror som lurar i hemmet. Det är dags att barnsäkra innan barnet lär sig att gå och börjar utforska sin omgvning på allvar. 

Köp eluttagslock och täck över alla eluttag som är nära golvet eller i barnets höjd. Sätt fast alla lösa kablar så barnet inte drar ner saker över sig. Var speciellt nogrann med lampor på bord och fönstrebrädor. Golvlampor ska man placera där barnet inte kan nå dem eller helt enkelt ställa dem på vinden tills barnet slutar försöka slita och dra i allt. 

Köp gummihörnskydd och sätt på bordskanterna och vassa hörn. Barn har inte riktigt hittat balansen när de börjar gå och de har lätt för att ramla eller gå in i saker. Det finns bra produkter online som du kan kolla på. Ett vasst hörn kan komma åt ögat eller halsen, så gör skarpa hörn mjuka. 

Se alltid till att inga vassa förmål går att nå från marken. När du lägger ifrån en kniv ska den ligga på mitten av bordet så barnet inte kommer åt den. Alla kastrullhantag ska vridas mot väggen när du lagar mat så barnet inte får kokande vatten över sig. Det kan också vara en bra idé att barnsäkra skåp och luckor i köket så barnet inte kan öppna och riva ut innehållet som den vill.